Min forbandede hormonspiral og hudpleje.

Lidt om det der søvn – og hvad der sker når man ikke får det!

 

Lad mig først og fremmest advare jer om at dette ikke bliver et af de der sjove indlæg, hvor i kløjes i grøntsagssmoothien ( eller colaen ) over mine sjove replikker…..

…. For at blive frarøvet sin søvn igennem flere år er sgu helt ærligt bare ikke pisse sjovt, HELLER ikke set i bakspejlet! Nogle af mine mest “likede” indlæg på Instagram har været dem omkring de gigantiske søvn issues vi havde i en del år hjemme hos os, og det forstår jeg egentlig godt!! Når man ikke får sin søvn fylder det ALT i dit liv! Det gennemsyre dit forhold til dine børn, din kæreste, familie og venner. Du performer ikke på dit arbejde, og er i bund og grund en meget sølle udgave af dig selv. Og her snakker jeg altså ikke om at ungerne har hostet i en hel uge, og man derfor er i minus på skønhedssøvnen, her snakker jeg om når du måned efter måned – år efter år, kun lige skraber de timer til dig, der gør at du ikke kollapser iløbet af dagen! Det her indlæg har egentlig været længe undervejs, men jeg må sgu helt ærligt indrømme at jeg ikke har haft pisse meget lyst til at dykke ned i de år igen, ene og alene fordi de stadig sidder i mig, som en slags post traumatisk stress, og jeg bliver stadig ked af det og indebrændt når jeg tænker på den tid, og snakker om det. Men jeg synes samtidig at det er vigtigt at dele mine oplevelser… Måske sidder der en træt mor og læser med. En mor som udover søvn, har allermest brug for at vide at der er håb, og at hun nok skal komme igennem det.

Dengang Mathildes lår fyldte mere end hendes nattesøvn 😀

Jeg vil ikke uddybe nætterne, eller forklare hvad der præcis gjorde hvorfor at jeg ikke sov mere end det absolut minimale i knap 3 år….. 

Kort fortalt så var det en kombi af amning, 2 børn lige i streg og en datter med et dengang enormt dårligt sovehjerte og voldsom Night Terror der gjorde nætterne lange, skræmmende og endeløse for mig. Jeg vil egentlig hellere fortælle lidt om hvad det gjorde ved mig som person, som mor, og ved mit og Sørens forhold. Hvordan det fik mig til at føle, og hvilke tanker og følelser det satte igang hos mig dengang….

Når man bliver presset helt ud på kanten…

Jamen først og fremmest så ligner man jo en omvandrende Zombie – en MOMBIE som man vist kalder det 😀 Ting som personlig hygiejne, træning, selvforkælelse med lækre hudplejeprodukter, hårkur osv. bliver byttet ud med hurtige sukkerfix og masser af koffein! Jeg havde ikke overskud til at ses med mine veninder, og hver gang vi skulle noget med familien ønskede jeg mig bare et værelse med en seng hvor jeg kunne krølle mig sammen istedet. Mit indtag af smertestillende piller var skyhøjt, da jeg konstant havde hovedpine, og så var jeg bare grundlæggende ked af det, vred og indebrændt!!! Hvorfor sov alle andres børn bare igennem?? Hvorfor var det så nemt for andre? Hvad gjorde jeg forkert? Jeg synes især det var hårdt når andre fortalte om hvordan DE gjorde med deres børn. Bedrevidende mødre i mødregruppen, eller i vennekredsen, som – garanteret velment, delte ud om deres opskrift på succes- også selvom man ikke havde bedt om den!! Skal vi ikke lige engang for alle konstatere at børn – ligesom voksne, er forskellige, også i forhold til søvn!!! Nogle gange kan du gøre ALT rigtigt, køre benhårde putterutiner, have læst alle bøger om børn og søvn, udfylde søvnskemaer, betale for zoneterapi, homøoterapi ( Yes I did it all ) og lige lidt hjælper det. Højst sandsynligt så kommer du og dit lille nattemonster til at sove igennem igen…. det tager bare tid… I mellemtiden så find en måde at komme igennem det på, der fungere for alle parter…. Det var virkelig her at jeg fejlede BIG TIME!!!

Jeg var ikke god nok til at bede om hjælp, eller til at tage imod det når det blev tilbudt…..

Når man har barsel så har du basically én opgave, og det er at passe dit barn, THAT´S FUCKING IT, tænker mange – ofte nok mænd eller kvinder der aldrig har været på barsel selv!! Men du skal dælmdusme også passe på dig selv!! Jeg følte at det var vigtigt at jeg skulle holde et smukt hjem, lave alt babymad fra bunden ( lad være – ungen vil alligevel hellere æde det fra pakken ) ses med veninder, og deltage i mødregruppen en gang om ugen, sørge for hjemmelavet varm aftensmad hver dag, osv osv osv. Oveni det så var Søren – helt ærligt heller ikke god nok til at tage over. Han arbejdede jo! Så når han kom hjem skulle han jo holde fri! Jeg kan mærke at hårene stadig rejser sig lidt i nakken på mig, for shit hvor har vi haft mange disksutioner omkring det her. For på den ene side kan jeg jo sagtens følge hans ( dengang værende ) synspunkt, og det var jo ikke fordi at jeg ikke kunne unde ham fritid og søvn… men hvad så med mig?? Hvornår skulle jeg så holde fri?? Hvornår skulle jeg sove? Samle energi og overskud? Når nogle så endelig tilbød mig at tage lidt over, fx min svigermor eller mor, så kunne jeg slet ikke give slip og slappe af… til dels var min krop fanget i en slags “fight – flight” tilstand og jeg var i konstant alarmberedskab, tildels pga manglende søvn, men også denne her nye rolle som mor, for et lille hjælpeløst menneske, som jeg slet ikke vidste hvordan jeg skulle varetage, men som jeg jo bare vidste at jeg ville beskytte og passe på for alt i livet. Jeg frygtede at andre der prøvede at hjælpe ikke gjorde det “godt nok”, og at der kunne ske noget med mit barn. Jeg led af angst for natten hver aften, og selvom både Søren og mit barn var faldet i søvn om aftenen, sad jeg ofte på sengekanten og græd – bange for at ligge mig til at sove, jeg vidste jo at det kun var et spørgsmål om en time eller to førend jeg ubarmhjertigt ville blive revet ud af søvnen igen, og så var nattevagten igang.

 

Jeg var så ufattelig skuffet på alle parametere i mit liv!!

Jeg var skuffet over at det her med at blive mor, slet ikke var så rosenrødt og fantastisk som jeg havde regnet med. Jeg var skuffet over Søren,og at han ikke formåede at samle mig op når jeg havde brug for det, tage over, og lade mig pust ud og lade op. Og jeg var skuffet over mig selv. At jeg ikke formåede at håndtere det hele bedre. Jeg græd… meget i de år! Jeg husker at jeg engang sagde til Søren at jeg nogle gange tænkte at det ville være bedre at være alene-mor…. for så ville jeg i det mindste have fri 2 nætter og 2 dage hver 2. uge!!! 🙁  Som jeg startede med at skrive så sidder det stadig i mig, alle de følelser, og hvor ked af det jeg egentlig var. Det har taget tid for mig at “tilgive” Søren, og give slip på min skuffelse, jeg ved jo at han aldrig har gjort noget for at såre mig bevist, men det har været svært, og det sidder helt ærligt også stadig lidt i mig. Som fx når han beretter til nybagte forælre om hvor “HÅRDT” det er med en baby. Jeg får helt ærligt lyst til at slå ham…. hårdt… i hovedet…. med en stor skovl!!! For hvad f….. ved han om hvor hårdt det er!?! Jeg er nødt til at huske mig selv på at alt er relativt, og selvom Søren måske ikke har haft det nær så hårdt som mig, ( efter min mening ) så kan han jo stadig godt synes at det har været hårdt. Og så har jeg iøvrigt bedt ham på en pæn måde om at skrue ned for selvynken når jeg høre det, da det fremprovokere voldlige tendenser hos mig jeg ikke helt selv er herre over! 😉

Og hvor vil jeg så hen med det her indlæg….? 

Først og fremmest så vil jeg lade dig vide at du ikke er alene. Dig der sidder der lige nu, med store render under dine glasklare øjne og frygter den natten der kommer. Du skal vide at du kommer igennem det, og selvom du føler at du ikke kan klare så meget som en eneste nat mere! Det kan du! Jeg vil have at du skal forstå at det her er et kort kapitel i en lang skøn fantastisk fortælling om dig og dit barn. Jeg vil bede dig om at overveje din prioritering en ekstra gang! “Jamen der skal jo gøres rent og” STOP!!! Overvej det sagde jeg…. find ud af hvor du kan gå på kompromis, måske er det rengøringen, måske er det madlavningen, måske er i så heldige at i har råd til et par timers rengøring om ugen. Læg en plan… for alle de ting du kan styre! Jeg prøvede i flere år at ligge en plan for hvordan jeg skulle få mit lille søvnfrarøvende bæst til at sove, men måske jeg i virkeligheden skulle have lagt en plan for hvordan jeg selv kunne få mere søvn. Måske jeg havde haft mindre udgifter til botox den dag i dag, fordi jeg ikke havde været så indebrændt og sur i 3 år, who knows ;-D Og sidst men ikke mindst så vil jeg sende dig det største og kærligste kram, og huske dig på hvor f…. sej du er!! Det du gør lige nu er muligvis det hårdeste du nogensinde kommer til, men du klare det. Og jeg lover dig at du får søvn igen, det skal nok komme! Indtil da, træk vejret, tag det en dag af gangen, husk at gøre noget godt for dig selv, og vigtigst af alt, og ultimativt den største kliché: Nyd det lille lækre menneske som forårsager alle dine frustrationer, lige om lidt er det her kapitel slut, og du ville ønske du kunne læse bogen forfra igen!  <3

Godnat blev der sagt!

(slutvis skal jeg selvfølgelig lige tilføje at man jo aldrig bare skal acceptere at et barn skriger natten lang, som forældre undersøger man selvfølgelig alle muligheder, og går til læge osv. min pointe er blot at NÅR du har udtømt alle muligheder og fået tjekket dit barns helbred, øre, osv. så er der nogle gange kun accept af sitautionen tilbage, og så må man navigere ud fra det 🙂
Marlene Lentz

16 kommentarer

 • Marie

  Til Elise:
  Det kunne være mig der skrev det. Vi har også en datter på 5, som nok også bliver enebarn pga forskellige årsager, jeg har heller ikke sovet ordentligt siden jeg var gravid med hende. Besvær med at sove og vågner om natten, det trækker bare tænder ud… 😒

  Malene: tak for at du deler dette emne, så man ikke føler sig alene, når andre ser ud til at have perfekte barsler og sovende børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elise lauridsen

  Viber nu på 5 år, hvor vores datter stadig vækker os en gang minimum om natten. Vi prøvede alle metoder, at sove sammen, at sove på skift – og lige lidt hjalp det. Folk blev ved med at sige det bare var sådan de første 3 mdr, så det første halve år, så til de var 9 mdr, til de var et år, til de var 1,5 år, til de ramte 2 år – nu er de heldigvis stoppet for 5 år og vi sover stadig ikke. For nej natte terror ( og det navn er ikke en underdrivelse) er ulidelig. Nu er det gået over til vokseværk og selvom det er blevet bedre e4 vi stadig helt rundt på gulvet når vi endelig får en hel nats søvn. Jeg skal mig selv for meget og har den dag i dag stadig ikke fundet balancen på at syntes det hele fungerer. Heldigvis kan man også lære at give slip på vrede, skuffelse, sorg over at livet på ingen måde kommer til at ligne sig selv, men her havde det den pris, at min datter bliver enebarn. For at tro på nr 2 bliver helt anderledes, man slet ikke kan mærke forskel på at have 1 eller 2 samt alle de andre klassiske – det er svært at tro på når manglende søvn også bare er en “fase på 3 mdr”. Jeg fortryder ikke min datter eller mit liv, men hvor har jeg grædt af udmattelse og manglende kontrol mange gange…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ashton

  Sidder her kl.4 med for lidt søvn igen, og afspejler mig selv 100% I dit indlæg – det er ret at vide at det ikke er kun mig 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • R

  TAK – fordi du deler ❤️ Jeg har også været der (er bedre nu, men stadig ikke helt i mål ift søvnen). Det er MEGA hårdt – men som du også er inde på: Det hårdeste er ikke, at h*n ikke sover, det hårdeste er at ingen andre med små børn i ens omgangskreds forstår det, når man taler om det! Har virkelig følt mig forkert i alle de år, det har stået på. Hurra for internettet – nu behøver jeg ikke slå mig selv i hovedet med, det var min skyld, han aldrig sov mere end 40 min lur og jeg derfor aldrig sov, når baby sov 😬😬😬

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Kommenterer aldrig på blogindlæg, men du skal simpelthen have en masse kærlige ord! TAK! Det kunne ikke siges bedre. DET ER UFATTELIG HÅRDT! Og jeg frygter virkelig hvis vi skal have en nr. 2. Jeg har slet ikke lyst. Men du har ret ❤ de er kun små i en kort periode! Men følelserne sidder stadig udenpå tøjet, men nu ved jeg, at jeg heldigvis ikke er alene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • R

   Kære du 🤗 opgiv ikke håbet om nr 2 – vi havde også afskrevet det efter en mega krævende nr 1, men ved et uheld skete det så alligevel, og nr 2 ligner slet ikke nr 1 på det punkt! Det er stadig hårdt med 2 små, men jeg er glad for vores ups 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Puuuuh.. det ku så meget have været min fortælling dele af det der søde Marlene 🙏🏼 Jeg husker alt for tydeligt det første halvandet år af Xanders liv, hvor jeg var oppe hver evig eneste fucking time hver evig eneste nat – natten lang.. Og syv af de mdr var jeg jo startet på job igen hvor en middagslur jo ikke lige var noget man kunne tage! Det gjorde jeg hver eneste dag mens jeg var på barsel med ham, det blev jeg simpelthen nødt til at prioritere for at hænge sammen! Jeg var zombie som dig og gik ud af min seng og over til Xander uden nærmest at være rigtig vågen – jeg var kvæstet og hver eneste morgen kunne jeg ikke tænke på andet end KAFFE, som jeg indtog i drop! Så jeg føler vitterlig med dig, og som du selv siger – vi er fandme seje, og vi klarede det 💪🏼 Ork ja, jeg er da stadig oppe hver anden nat pga den store, som iøvrigt ligger på en madras ved siden af vores seng, men det er peanuts ift hvad jeg har været udsat for! Xander fik iøvrigt tjekket sine ører da han var 1,5 år, og han havde sgu væske på begge ører.. dræn i begge øre en uge senere, og siden den dag har han sovet igennem – som i seriøst fra 19.15-6 hvor jeg vækker ham! Hvorfor jeg ikke fik tjekket de ører noget før ja, det dunker jeg mig selv i hovedet over stadig 😔 Men han havde ingen tegn på væske i ørerne overhovedet..
  William havde iøvrigt også en periode på en 3 mdr med Night Te..,.. omkring 2,5 års alderen, det var rocker fustrende, han slog sparkede og kastede sig rundt, så jeg ved præcis hvad du mener.

  Kram tilbage til dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gunilla

  Hold nu op det er godt skrevet! Det var præcis sådan det var med vores første! 😩 han begyndte så småt at sove igennem da ham var 2år! Og så vælger vi at få en mere 😆 Vi tænkte det kunne ikke blive værre og vi var stadig sammen! tænkt vi overlevede! 😳 nr.2 sover som en drøm😱7-9-13..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gunilla Palsholt

  Hold nu op det er godt skrevet! Det var præcis sådan det var med vores første! 😩 han begyndte så småt at sove igennem da ham var 2år! Og så vælger vi at få en mere 😆 Vi tænkte det kunne ikke blive værre og vi var stadig sammen! tænkt vi overlevede! 😳 nr.2 sover som en drøm😱7-9-13..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maltheogmathildesmor

   Haha ja det er egntlig lidt vildt at man tør at få nummer 2 efter sådan en omgang 😀 Her var vi heldigvis også heldige med Malthe som havde / har et langt mere normalt søvnmønster end hans storesøster 😀 Thank you god!!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annie

  TAK for dig og dit ærlige skriv! Det rammer så meget plet. Jeg har selv frygtet nætterne i en lang periode og kunne næsten ikke overskue at gå i seng, for hvor længe ville jeg mon nå at sove? En klog kvinde sagde til mig, du skal acceptere at du ikke har fået et barn der sover igennem om natten. Den kommentar, jeg kunne i momentet skyde hende. Jeg valgte dog at tygge lidt på kommentaren i en uge og sagde til mig selv, godt så, jeg trak ikke sovebarnet. Det har hjulpet mig til at kunne trække vejret om natten og lukke øjnene. Men i perioder, står jeg med hovedet under kaffeautomaten på arbejdet. Men jeg ved det nok skal vende, det gør det jo for alle på et tidspunkt. Også tænker jeg at Jægerkorpset egentlig bare kan ringe til os? Vi er så meget på stikkerne, at de aldrig har set lignende😜

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maltheogmathildesmor

   😀 Haha ja du har da fuldstændig ret, de kan bare ringe, jeg har en responstid på ca. 1,7 sekunder any given time iløbet af sådan en nat!! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Du er sej!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maltheogmathildesmor

   Tak, hvor er du sød <3 Tak for at du læste med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mona

  Jeg sidder og tuder mens jeg læser dit indlæg. Jeg kunne have skrevet det, dog med den forskel at jeg endnu ikke er på den anden side og er ulykkelig over at min sidste barsel hverken blev god eller hyggelig 💔

  Jeg vil bare lige tak fordi du deler, for man forstår det ikke rigtigt, medmindre man selv har været der.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maltheogmathildesmor

   Tak fordi at du har læst og taget dig tid til at kommentere <3 Det er simpelthen bare så hårdt, og nej man forstår det nok ikke rigtig hvis man ikke selv har været i det.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Min forbandede hormonspiral og hudpleje.